نحوه نگهداری از دیسک ترمز
نحوه نگهداری از دیسک ترمز
دیسک ترمز یکی از قطعات مصرفی پر اهمیت در وسایل نقلیه مختف به حساب می آید و مانند هر وسیله دیگری باید در نگهداری از آن اهمیت بسیار زیادی قائل شویم و لازم است تا به صورت دوره ای و منظم مورد بررسی و ارزیابی قرار گیرد تا در صورت به وجود آمدن هر مشکلی سریعاً نسبت به برطرف کردن آن و یا تعویض دیسک ترمز اقدام نموده و از به وجود آمدن خطر های احتمالی جلوگیری گردد. از جمله مواردی که در زمینه نگهداری و تعمیرات آن باید انجام دهیم تمیز کردن روتور ها با استفاده از تمیز کننده ترمز برای جلوگیری از ایجاد گرد و غبار و افزایش طول عمر دیسک ترمز می باشد
یکی از مهمترین سیستمهایی که از همان ابتدای طراحی خودرو تاکنون مورد توجه بوده، سیستم ترمز است و باتوجه بهعملکرد این سیستم مکانیکی، میتواند جزو یکی از پراستهلاکترین سیستمهای بهکاررفته در خودرو باشد.
به گزارش «اخبار خودرو»، یکی از مهمترین سیستمهایی که از همان ابتدای طراحی خودرو تاکنون مورد توجه بوده، سیستم ترمز است و باتوجه بهعملکرد این سیستم مکانیکی، میتواند جزو یکی از پراستهلاکترین سیستمهای بهکاررفته در خودرو باشد. این سیستم از اجزای مختلفی تشکیل شده که یکی از مهمترین آنها دیسکترمز است. دیسک ترمز بهطور کلی دو نوع دارد؛ یکپارچه و پرهدار. از موارد مهمی که بسیاری از مالکان بهآن دقت نمیکنند ضخامت سطح دیسک است. از آنجایی که سیستم ترمز مورد استفاده در خودرو از نوع اصطکاکی بوده، درزمان ترمزگیری و تماس مداوم لنت با سطح دیسک، سبب سایش آن میشود. گاهی ممکن است ساییده شدن سطح دیسک در قسمتی با قسمت دیگر متفاوت باشد. این شرایط سبب ایجاد پله و ناهمواری درسطح دیسک میشود که ممکن است در زمان ترمزگیری منجربه لرزش خودرو شود. بنابراین باید درهر تعویض لنت ضخامت دیسک و سطح آن مورد بررسی قرار گیرد و درصورت نیاز دیسک ماشینکاری شود. لازم بهذکر است عمر دیسکترمز با هربار تراش کم شده و چنین عملی تنها باید بهتوصیه کمپانی سازنده انجام شود.
منظور از مراقبت از ترمز دیسکی پیشگیری از ایجاد مشکلات احتمالی می باشد و همانطور که همیشه تکرار شده است پیشگیری همیشه از درمان هزینه کمتری خواهد داشت. مهمترین روش های پیشگیری از این قطعه عبارت است از:
استفاده مناسب از ترمز: در مراقبت از ترمز دیسکی و هر قطعه دیگری استفاده درست از آن مهمترین روش می باشد. اجتناب از ترمز های شدید و ناگهانی یکی از مهمترین موارد می باشد. ترمز شدید و ناگهانی به جز موارد اضطرار نباید در دستور کار راننده قرار گیرد. در صورت ترمز های شدید مداوم احتمال شکستگی دیسک وجود دارد.
استفاده از روغن ترمز مناسب و مراقبت از مقدار آن: یکی از مصادیق پیشگیری و مراقبت از ترمز دیسکی روغن ترمز می باشد. ماشین همواره باید دارای روغن ترمز باشد و بایستی مقدار آن نیز دائما کنترل شود. در صورت نبود روغن عمل گرفتن ترمز انجام نخواهد شد. علاوه بر مقدار روغن باید شفافیت و کیفیت روغن ترمز هم مورد بررسی قرار گیرد.
بررسی و سرویس به موقع پیستون کلیپر: در مراقبت از ترمز دیسکی سرویس این قطعه بسیار مهم است. در صورت زنگ زدن این قطعه که دائما در معرض رطوبت قرار دارد خوردگی سریع لنت و صدای سوت اتفاق می افتد. همچنین خوردگی لنت باعث آسیب به دیسک ترمز خواهد شد. در صورت سرویس به موقع تعداد دفعات تعویض این قطعات نیز کاهش می یابد.
بررسی دوره ای ضخامت دیسک: این بررسی بایستی توسط فرد متخصص این کار انجام شود. با گذشت زمان و استفاده از دیسک ضخامت آن کم شده و ریسک شکستگی در آن ایجاد می شود. بر روی انواع دیسک ها حداقل ضخامت مورد استفاده نوشته شده است که این ضخامت باید توسط فرد متخصص به صورت دوره ای چک شود. در صورت نیاز دیسک تعویض گردد.
یک نکته یا روش طلایی برای افزایش طول عمر دیسک ها
به مرور زمان هر چه از دوچرخه خود بیشتر استفاده می کنید، لنت ها و دیسک هایتان به تدریج فرسوده می شوند. اگر ترمزهای شما کارایی خوبی ندارند، اما مطمئن هستید که هنوز لنت کافی دارید و همه چیز سالم است، بررسی کنید که آیا دیسک ها براق به نظر می رسند یا خیر. اگر براق بود کافیست با یک کاغذ سمباده آن ها را مثل روز اولش کنید.
از کاغذ سمباده 200 استفاده کنید. چرخ های خود را بردارید، سپس هر دیسک را به آرامی سمباده بزنید تا مه براق ناپدید شود و رنگی کدر مشاهده کنید. با این بافت جدید، دیسک های دوچرخه شما هنگام نگهداشتن ترمزها اصطکاک بیشتری در برابر لنت های ترمز ایجاد می کنند و عملکرد بهتری دارند. این تریک یا نکته طلایی ارزان قیمت نیست، اما به افراد زیادی کمک کرده است تا عمر ترمزهای دیسکی را برای سال ها افزایش بدهند.